Eigenlijk zijn we een non-book uitgeverij: alles behalve boeken. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Onze uitgaven belanden dus ook af en toe in een boek, en soms zelfs in een gedichtenprentenboek. De laatste poster in het boek ‘Lees maar lang en wees gelukkig’ is de allereerste poster die we maakten: ‘Aan Rika’, een gedicht van Piet Paaltjens. Voor wie het verhaal nog niet kent: Plint werd in 1979 opgericht door een groep bevriende leraren van het Eindhovense Bisschop Bekkerscollege. Ze wilden theatervoorstellingen maken en zochten budget. Het idee was om de posters te maken en te verkopen en met de opbrengst de voorstellingen te betalen. Daarom heet Plint Plint. In de theaterwereld is het een ander woord voor een opstapje naar het podium. En dat is precies wat we proberen te zijn. Een opstapje. Een eerste kennismaking. Natuurlijk hopen we dat je de hele bundel van de dichter gaat lezen. Dat je het werk van de kunstenaar beter wilt leren kennen. Dat er af en toe tijd en aandacht is voor een gedicht en beeldende kunst. Daar wordt het mooier van, denken we. Voor die theatervoorstellingen was trouwens al snel geen tijd meer. Andere scholen wilden ook posters, en ieder jaar weer nieuwe. Het liep snel prettig uit de hand - het was het begin van Plint.
In ‘Lees maar lang en wees gelukkig’ zie je de mooiste, fijnste, leukste en beste combinaties die we sinds 1979 hebben gemaakt. Een feest van herkenning voor wie ons al een tijdje kent. In de afgelopen 36 jaar zijn er bijna 450 verschillende poëzieposters verschenen in een gemiddelde oplage van 3000 exemplaren per poster. Dat zijn bijna 1,3 miljoen poëzieposters! We werken met aanstormend talent en grote namen. Zo werkten we samen met beeldend kunstenaars Luc Tuymans, Erik Andriesse, Marlene Dumas, Dick Bruna, Lucebert en Co Westerik maar ook met mensen die nog maar net zijn afgestudeerd zoals Eline Rijnvos en Lieke van der Vorst. We namen gedichten op van beroemde dichters als Gerrit Achterberg, Remco Campert, Ida Gerhardt, Rutger Kopland, Joke van Leeuwen, Bert Schierbeek, Annie M.G. Schmidt en M. Vasalis maar minder bekende gedichten vinden ook een plek. Zo werd het gedicht 'De pinguïn en de papegaai' van Erik van Os wereldberoemd in Nederland*. Onze posters hingen en hangen niet alleen in klaslokalen en gangen van scholen maar ook in ziekenhuizen, in wachtkamers van artsen, in aula’s, in huiskamers en slaapkamers. Met onze poëzieposters bereiken we honderdduizenden lezers van alle leeftijden. Plus 1, want jij leest dit nu ook. Hoi.
Natuurlijk hopen we dat er iets van blijft hangen. Wie Plintposters op school had, kent vaak, ook jaren later, nog steeds de gedichten uit het hoofd. Het loont dus: gedichten herlezen. En je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom maakten we een gedichtenprentenboek voor kinderen van 6 tot 106. De titel ‘Één gedicht is nooit genoeg’ is een mooie dichtregel van Kees Spiering en is ons op het lijf geschreven. Daarom vind je in dit boek maar liefst (bijna) honderd gedichten.